Geronimo

GERONIMOEikö valkoisen miehen Jumala ole rakkaus, kuten Apassien Jumala?

Geronimo – An American Legend –

GERONIMO (1993)

Näyttelijät


Jason Patric – 1st Lt. Charles B. Gatewood

Gene Hackman – Brig. Gen. George Crook

Robert Duvall – Chief of Scouts Al Sieber

Wes Studi – Geronimo

Matt Damon – 2nd Lt. Britton Davis

Rodney A. Grant – Mangas

Kevin Tighe – Brig. Gen. Nelson Miles

Steve Reevis – Chato

Carlos Palomino – Sgt. Turkey

Victor Aaron – Ulzana

Stuart Proud Eagle Grant – Sgt. Dutchy

Stephen McHattie – Schoonover

John Finn – Capt. Hentig

Lee de Broux – City Marshal Joe Hawkins

Rino Thunder – Old Nana

”Kun katsoin Geronimon, en voinut olla kirjoittamatta mitä mielessä liikkui!

En ihmettele, että niin moni kuolematon lausahdus on jäänyt elämään, kun näkee todellisia tapahtumia näin elokuvien välityksellä. Yksi, joka on jäänyt lähtemättömästi mieleeni on Chief Red Cloudin (Päällikkö Punaisen Pilven) sanat:

”He antoivat meille monia lupauksia, enemmän kuin voin muistaa. Mutta he pitivät vain yhden – he lupasivat ottaa maamme, ja sen he myös tekivät!” – Chief Red Cloud

Tuo samainen asia toistui toistumistaan myös Geronimo elokuvan aikana. Mies, joka tapasi Geronimon monta kertaa ja vei viestiä (armeijan luutnantti muistaakseni) hänelle milloin minkäkinlaisista lupauksista jos Geronimo antautuisi – oli jopa Geronimon kunnioittama mies. Heidän voisi sanoa jopa ystävystyneen ja he osoittivat toisilleen arvostusta.

Geronimo ryhtyi alunalkaen kapinoimaan valkoisia vastaan vasta kun Meksikolaiset sotilaat tappoivat hänen vaimonsa ja kaksi tytärtään.

Hän sanoi, että ”vaikka hän tappaisi kuinka paljon valkoisia, se ei toisi hänen perhettään takaisin. Hän ei voi kuitenkaan ymmärtää, miksi valkoisella miehellä on oikeus ottaa heidän maansa, ajaa apassit pois valkoisten tieltä. Miksi apassit eivät saaneet elää omalla tavallaan? Miksi heidän kylänsä, metsästysmahdollisuutensa ja perheensä piti tuhota? Miksi heidän oli pakko alkaa viljellä maissia valkoisten niin määrätessä. Apassi ei ole maanviljelijä – he ovat metsästäjiä. Eikö valkoisen miehen Jumala ole rakkaus, kuten Apassien Jumala?… ”

Luutnantti tiesi – luvatessaan Geronimolle vapauden kahden vuoden Floridassa olon jälkeen, – että hallitus ei koskaan toteuttaisi lupaustaan vapauttaa apassit ja antaa heidän palata takaisin omalle maalleen. Kun kenraali joka antoi luutnantille tehtävän, myönsi, että lupauksia tuskin koskaan täytettäisiin, luutnantti sanoi jotain mieleenpainuvaa: ”Etkö muista ”Ison Kirjan” kysymystä: Mitä hyödyttää voittaa vaikka koko maailma, jos menettää sielunsa?”.

Kun hän (luutnantti) oli tehtävänsä tehnyt, hänet siirrettiin välittömästi pois seudulta. Hänen mukanaan ollut nuorempi sotilas erosi itse, kun ymmärsi miten väärin armeija kohteli antautuneita apasseja.

Geronimo ei koskaan saanut palata takaisin kotiinsa kaikista lupauksista huolimatta ja myös kaikki armeijaa auttaneet apassitiedustelijat ”erotettiin” palveluksesta, kun Geronimo vihdoin saatiin kiinni. Heidän palveluksiaan ei enää tarvittu, heidän aseensa otettiin pois ja heidät laitettiin samaan kyytiin Geronimon ja hänen miestensä kanssa, vietäväksi vankilaan Floridaan! Hekin tulivat huomaamaan viimein, että valkoisen miehen sanaan ei voinut luottaa…”

TeeTee (alias Inkataika 2006)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s