Tanssii susien kanssa

TANSSII SUSIEN KANSSA
– DANCES WITH WOLVES –

”This is a majestic requiem for a world that is gone.”

-Mary Ann Johanson, Flick Philosopher –

Näyttelijät

Kevin Costner – Lt. John Dunbar
Mary McDonnell – Stand With A First
Tantoo Cardinal – Black Shawl
Rodney A. Grant – Wind In His Hair
Graham Greene (II) – Kicking Bird
Jimmy Herman – Stone Calf
Nathan Lee Chasing His Horse – Smiles A Lot
Floyd ”Red Crow” Westerman – Ten Bears
Robert Pastorelli – Timmons
Charles Rocket – Lt. Elgin
Maury Chaykin – Major Fambrough
Michael Spears – Otter
Jason R. Lone Hill – Worm
Tony Pierce – Spivey
Doris Leader Charge – Pretty Shield

ELOKUVA, JOKA JOKAISEN TULISI KATSOA

Eletään Yhdysvaltain sisällissodan aikaa, eli 1860-luvun alkua. Luutnantti John Dunbar (Kevin Costner) taistelee sodassa, mutta saa sitten haluamansa siirron eräälle rajaseudun tukikohtalinnakkeelle. Asemalla onkin yllättäen tyhjää, mutta Dunbar uskoo, että apujoukkoja on tulossa pian idästä päin. Paivät kuluvat ja lopulta viikotkin, eikä lisäjoukkoja kuulu. Vain rohkea susi tarkkailee matkan päästä. Dunbar oppii tuntemaan suden, joka ottaa tavakseen käydä joka päivä hänen linnakkeellaan ja John antaa tälle nimen, ”Kaksi Sukkaa”. Päivät vierähtävät ”Kahden Sukan” kanssa, kunnes eräänä päivänä intiaanit saapuvat. Dunbar joutuu hyökkäyksenkin kohteeksi, mutta pikku hiljaa intiaanit alkavat huomata, ettei hänestä ole vaaraa. Ajan kuluessa he ottavat kontaktia toistuvasti Dunbariin, varsinkin sen jälkeen, kun hän pelastaa puhvelinajon tiimellyksessä yhden heimoon kuuluvista nuorista, nimeltään ”Nauraa paljon”.

Pikku hiljaa tapaamiset lisääntyvät ja Dunbarin osoitettua intiaaneille että häneen voi luottaa, he pikkuhiljaa ystävystyvätkin. Erityisesti ”Potkiva Lintu” pitää Dunbarist ja lopulta hänet otetaan heimon jäseneksi ja saa hän oman intiaaninimen – ”Tanssii Susien Kanssa”. Juonen lisävärin tuo heimoon lapsena tuotu valkoihoinen nainen, jonka entinen aviomies on juuri kuollut taistelussa ja joka myöhemmin rakastuu Dunbariin ja heidät myös vihitään Lakota heimon menojen mukaisesti. Erityisen tunteisiin vetoavaa on elokuvan loppuminuutit, Dunbarin ja hänen vaimonsa lähtiessä leiristä, pelastaakseen heimon armeijan kynsistä. Sekä ”Nauraa Paljon”, ”Potkiva Lintu”, että erityisesti rohkea soturi ”Tuulitukka” osoittavat olevansa Dunbarin ystäviä elämänsä loppuun saakka.

Elokuva täyttää kaikki ennakko-odotukset ja jopa ylittyvät. Tarina ja sen kerronta on kaunista ja kahden kulttuurin kohtaaminen ja ystävystyminen on mieltä lämmittävää katsottavaa. Henkilöhahmot ovat upeita ja helposti samaistuttavia. Näyttelytyö on uskottavaa ja luonnollista. Miljöö on hienoa katsottavaa ja musiikki luo sopivasti tunnelmaa. Vaikka elokuva kestää nelisen tuntia, ei aika tule pitkäksi eikä se oli puuduttavaa, sillä loistavaan tarinaan eläytyy mukaan koko sydämestään. Kaikki on siis kohdallaan ja tämän tasoinen suurteos on ehdottomasti liian aliarvostettu.


Kokonaisuutena ”Tanssii Susien Kanssa” on hieno spektaakkeli ja samalla yksi genren parhaita elokuvia. Tämän seurassa viihtyi todella koko nelituntisen verran, ja elokuva kestää monet uusintakatselukerratkin. Jokaisen tulisi ainakin kerran elämässään katsoa tämä elokuva, jo pelkästään siitä syystä, ettei sivistykseen jäisi aukko Amerikan Alkuperäiskansoista saatujen väärienkin tietojen vastapainoksi.

Kirjoittaja: ”InkaTaika alias DreamCatcher” 2006
– Copyright TeeTee 2010-

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliin: Tanssii susien kanssa

  1. markku lahtinen sanoo:

    Olen samaa mieltä että tämä kuva on ehdottomasti kaikkien nähtävä ja on tosi hienosti
    toteutettu lakotakieltä myöten pidän enemmän pitkästä versiosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s