Red Cloud

RED CLOUD – PUNAINEN PILVI
MAKHPIYA-LUTA

”We do not want riches. We want peace and love!”

– Red Cloud, (Makhpiya-Luta), Oglala Sioux, 1870

Oglala Sioux (Makhpiya-Luta)
1822 – 1909

Punainen Pilvi oli yksi Yhdysvaltain asevoimien vaarallisimmista vastustajista ja johti menestyksekästä sotaa vuosina 1866–1868 (tunnettu Punaisen Pilven sotana) Yhdysvaltoja vastaan Powder River Countryn hallinnasta luoteisessa Wyomingissä ja eteläisessä Montanassa.

Hän syntyi lähellä Platte-joen haaraumia nykyisen North Platten kaupungin liepeillä. Hänen äitinsä oli Oglala ja hänen isänsä oli Brulé. Punaisen Pilven kasvattajana toimi osaltaan hänen enonsa Chief Smoke. Nuorena hän taisteli naapureina olevia Pawnee- ja Sioux-heimoja vastaan keräten paljon sotilaallista kokemusta.

Vuonna 1866 hän aloitti sodan, joka oli intiaanien kaikkein menestyksekkäin kautta aikain, Yhdysvaltain armeijaa vastaan. Amerikkalaiset sotajoukot rakennuttivat linnoituksia Bozemanin reitin varrelle suoraan Lakota-heimon alueiden lävitse nykyisessä Wyomingissä Montanan kulta-alueilta South Platte-joelle Coloradoon. Uudisasukkaat ja kaivosmiehet kulkivat Lakota-alueiden lävitse ja Punainen Pilvi sai näkyjä Lakotojen ajamisesta pois Minnesotasta vuonna 1862, joten vuonna 1863 Punainen Pilvi hyökkäsi.

Punainen Pilvi saavutti huomattavia voittoja. Hallituksen joukot oli pakotettu tekemään Fort Laramien rauhansopimus. Yhdysvaltojen piti hylätä kaikki linnoitukset Bozemanin reitin varrella ja antaa Lakotojen haltuun alueet nykyiseltään läntinen puolisko Etelä-Dakotaa, sisältäen Mustat kukkulat (Black Hills) ja suuri osa Montanaa ja Wyomingiä.

Rauha säilyi rauhana vain sen aikaa kun Amerikan sotavoimat uudelleenorganisoituivat. Vuonna 1874 kenraali George Armstrong Custer hyökkäsi Punaista Pilveä vastaan. Punainen Pilvi ei ottanut osaa Lakota-sotaan vuosina 1876–1877 Hullun Hevosen (Tasunka witko), Istuvan Härän (Tatanka Iyotake/Iyotanka)) ja muiden intiaanien sotapäälliköiden kanssa.

Punainen Pilvi jatkoi taistelua kansansa vapauden puolesta vielä lyötynäkin. Myöhemmin Pine Ridge -intiaanireservaatissa hän taisteli intiaaniagentteja – mukaan lukien Valentine McGillycuddy – ja joitain Pine Ridgen asukkaita vastaan. Hän vastusti Dawes-lakia (Dawes Act). Hän ei koskaan kuulunut Aavetanssi-liikkeeseen.

”He antoivat meille monia lupauksia, enemmän kuin voin muistaa.
Mutta he pitivät vain yhden – he lupasivat ottaa maamme, ja sen he myös tekivät!”

– Chief Red Cloud –

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s