Sitting Bull

TATANKA IYOTANKA

”In my early days I was eager to learn and to do things, and therefore I learned quickly!”

– Sitting Bull, (Hunkesni), Hunkpapa Sioux, 1831-1890


Istuva Härkä tunnetaan Hunkpapa – Lakota(Sioux) heimon päällikkönä ja ”pyhänä miehenä” (Holy Man).
Uskotaan, että Istuva Härkä olisi syntynyt Grand River joen varrella Dakota Territoriossa. Hän oli hyvin poliittisesti aktiivinen henkilö ja sotajoukkojen johtaja jo nuorena.

Oli kuitenkin vain ajan kysymys että Istuva Härkä joutui sotaan Yhdysvaltojen armeijoita vastaan. Ensimmäisen kerran he kohtasivat kesäkuussa 1863. Sen jälkeen taistelut seurasivat toistaan ja vuonna 1868 Istuvan Härän rohkeus ja strategiakyky johtivat hänet Lakota kansan päälliköksi.

Little Bighorn
Hän johti Little Bighornin taistelussa 25. kesäkuuta 1876, 3 500 sotilaan sioux- ja cheyenne-joukkoja, vaikka ei itse henkilökohtaisesti ollutkaan taistelupaikalla.

Powder – joen mailla Montanassa ja Wyomingissa eli joukko siouxeja, cheyennejä ja arapahoja, yllättävän rauhallisesti aina kesään 1874 asti. Heidän päällikkönsä oli hunkpapa -heimon päällikkö Istuva Härkä. Vuoden 1874 kesänä Istuva Härkä ja toinen oglala-sioux päällikkö Hullu Hevonen kuulivat, että intiaanien pyhää vuorta Black Hillsia oli loukattu kenraali Custerin ja seitsemännen ratsuväkirykmentin toimesta. Custer väitti etsivänsä paikkaa uudelle linnakkeelle, mutta todellisuudessa hän tutki alueen malmiesiintymiä. Niinpä hänen toimiaan ei estetty. Kultaa löytyikin niin runsaasti, että uutta kultaryntäystä ei voitu estää. Päälliköt asettivat kuitenkin hinnan niin korkeaksi, että siihen ei voitu suostua. Tästä syystä Yhdysvaltain sisäasiainministeri määräsi kaikki vapaat chyennet ja siouxit ilmoittautumaan intiaanitoimistossa viimeistään 31.01.1876. Kaikkia jotka eivät ilmoittautuneet pidettäisiin vihollisina.

Istuva Härkä ja Hullu Hevonen jättivät jostain syystä tulematta ja niin maaliskuussa vuonna 1876 eversti J. J. Reynoldsin johtama kolmas ratsuväki hyökkäsi heidän leiriinsä. Reynolds yllätti intiaanit täysin, mutta ei käyttänyt yliotetta hyväkseen. Intiaanit huolehtivat naisten ja lasten turvallisuudesta ja hyökkäsivät takaisin. Reynolds ajettiin pakosalle ja hän joutui suureen häpeään.

Kesäkuussa 1876 kokoontui 1000-3000 chyennejen ja siouxien parasta soturia joita johtivat Istuva Härkä ja Hullu Hevonen. He hyökkäsivät 17.06.1876 Rosebud joelle majoittuneen kenraali George Crookin sekä tämän 1300 miehen kimppuun. Tappiot olivat vähäisiä molemmilla puolilla, mutta lopulta Crook joutui perääntymään. Voitto valoi intiaaneihin uutta voimaa ja he jatkoivat matkaansa Little Big Hornille jonne saapui myös kenraali Custer. Siitä seuraavan taistelun johdosta Little Big Horn on intiaanien kuuluisimpia paikkoja.

Syytettynä verilöylystä Istuva Härkä johti heimonsa Kanadaan, missä se eli vuoteen 1881, kunnes 20. heinäkuuta hän miehineen antautui Yhdysvaltojen joukoille Fort Bufordissa Montanassa. Maan hallitus oli kuitenkin luvannut Istuvalle Härälle armahduksen.
Myöhemmin Istuva Härkä kiersi maata Buffalo Billin Wild West Shown vetonaulana. Istuva Härkä yhdistettiin myös Aavetanssi-liikkeeseen (Ghost Dance). Yhdysvaltain hallitus piti tätä uhkana ja lähetti joukon intiaanipoliiseja pidättämään Istuvan Härän. Seuranneessa kahakassa Istuva Härkä ja tämän poika Korpinjalka saivat surmansa.

Vanhemmalla iällään hän oli (ja on edelleen) kuuluisa myös opetuksistaan ja puheistaan intiaanien tavasta elää ja kunnoittaa kaikkea Suuren Hengen (Great Spirit) luomaa ja Maa-äidin (Mother Earth) antamaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s